Så här spelar du blackjack

När du ska börja spela blackjack är det givetvis viktigt att du har koll på det mest grundläggande kring regler, satsningar och strategier. Här får du din kompletta nybörjarguide.

Regler

Det som sticker ut lite med reglerna i blackjack är att du alltid spelar mot dealern och inte mot de andra spelarna kring bordet. Särskilda detaljer kring reglerna kan variera en hel del, beroende på vilket land du spelar i, eller om du spelar på ett landbaserat kontra ett nätcasino. Blackjack burkar ibland även kallas för 21, vilket syftar på den viktigaste regeln i spelet. Det sammanlagda värdet av dina kort får nämligen aldrig överstiga 21, då har du förlorat. Får du däremot den exakta summan 21 får du en så kallad blackjack, vilket förklarar spelets namn.

Kortens värde

  • 2- 10: Har sitt vanliga numeriska värde.
  • Tio till Kung: 10. Ess: 1 eller 11

Spelet inleds med att både dealern och spelaren ges två kort var. De första respektive korten är synliga, sedan får dealern ett dolt kort i nästföljande omgång. Du får däremot ytterligare ett öppet. Att ett av dealerns kort inte är synligt för dig kommer naturligtvis göra det knepigare för dig under spelets gång, då du hela tiden ställs mot denne. I vissa regeltolkningar är dealern tillåten att titta på sitt dolda kort. När alla kort delats ut har du två val. Antingen ber du om att få ett nytt kort för att komma närmare 21. Tycker du däremot risken för att överstiga 21 är för stor, kan du också välja att stanna. Även dealern har möjligheten att be om fler kort samt andra alternativ. Det här gör det också svårt för dig som spelare.

Något som är värt att notera är att esset kan räknas både som högsta och lägsta kortvärdet. Så länge du har ett kortvärde under 21 har du möjligheten att be om ytterligare kort. Om du skulle få blackjack direkt på de två första korten vinner du en och halv gång insatsen, och om du är närmare en dealern vid omgångens slut vinner du en gång insatsen. Skulle du gå över 21-gränsen och därmed bli "tjock" förlorar du allt, likaså om dealern är närmast 21. Har ni samma kortvärde betyder det oavgjort och pengarna tillbaka.

Spelalternativ

Det finns andra saker du kan göra för att öka dina vinstchanser, förutom att just stanna eller fortsätta. En valmöjlighet är att man dubblar sina kort. Det innebär att du får addera en likvärdig satsning för din hand. Om du sedan vinner betyder det en dubbelt så stor kontantvinst i slutet av omgången. Du kan ibland även splitta korten. Detta spelalternativ är endast tillåtet om du har två kort med samma kortvärde. Då skapar du två högar där ytterligare ett kort läggs till i respektive hög. Händerna är sedan oberoende av varandra och du har två möjligheter på dig att bli bättre än dealern. Sedan varierar reglerna något, huruvida du får dra fler kort, splitta en gång till, eller inget alls.

I vissa fall kan du även få ta en så kallad försäkring. Det här skyddar någorlunda mot en eventuell försäkring för dealern. Skulle denne få ett ess som sitt första kort, ökar chanserna betänkligt för blackjack, eftersom det finns flera kort som har värdet 10. Gör du en försäkring vid detta läge förlorar du i så fall bara halva insatsen om dealern sedan får 10-K. Denna möjlighet är dock inte tillgänglig i alla varianter av blackjack.

Strategier

Det finns ett antal strategier som kan passa den mindre erfarna blackjack spelaren. Dels finns ett antal uträknade tabeller som matematiskt visar sannolikheten vid olika scenarier. De hjälper dig därmed att veta hur du bör agera i olika situationer, med stöd av matematisk sannolikhet. De är väldigt konkreta och du behöver inte spela på känsla alls. Det finns även vissa strategier som en del spelare efterföljer. Det kan exempelvis röra sig om lågrisk strategier, att man till exempel ska stanna vid låga händer och därmed plocka hem fler lägre vinster.